maanantai 4. elokuuta 2014

Projektin taustaa

Tervehdys!

Tämä blogi tulee käsittelemään matkaa, jonka aloitan 5.8 - oikomishoitoprojekti on tämän matkan nimi. Kirjoitusten tarkoituksena on kertoa, mistä kaikki on saanut alkunsa ja kuinka matka etenee, millaisia tuntemuksia, haasteita ja toivottavasti iloa tämän projektin varrella tullaan kohtaamaan.

Olen 26-vuotias nainen. Olen koko ikäni ollut epävarma hampaistani ja joskus yrittänyt myös piilotella hymyäni häpeillessäni vinoa ylärivistöni. Hampaiden vinous on vaihdellut vuosien varrella viisaudenhampaiden vuoksi, ja suurin ongelmani on ollut etuhampaiden vinous. Ylähammasrivistöni on ahdas ja tämän vuoksi etuhampaat ovat loikanneet rivistä hieman ulos ja vinoon. Edestä päin vinoutta ei välttämättä aina huomaa, mutta vasemmalla puolellani olevat ihmiset huomaavat varmasti, mistä on kyse.
Ollessani viidennellä luokalla hammaslääkäri ehdotti minulle hammasrautojen laittamista, mutta kun hän otti puheeksi kahden hampaan poistamisen operaation mahdollistamiseksi, tämä lapsukainen pelästyi lopullisesti ja sanoi jyrkän ein. Keskustelu päättyi siihen. Voin sanoa, että tämä on kaduttanut melko moneen otteeseen elämän varrella...

Asiaa on siis pyöritelty mielessä yli kymmenen vuotta, ja nyt asia tuli jälleen ajankohtaiseksi, kun päätimme sulhaseni kanssa hääpäivämme, joka tulee olemaan 8.8.2015. En halua tuhlata hääpäivänäni hetkeäkään siihen, että ajattelen kuvakulmia, joista minusta voi ottaa kuvia niin, että hampaat näyttäisivät suoremmilta tai mitään vastaavaa. Haluan vain hymyillä estottomasti ja onnellisesti, ja mieluiten vielä kauniin hammasrivistön kera! Ainoa ratkaisu tässä tilanteessa on siis marssia hammaslääkärin pakeille.

Olen etsinyt netistä tietoa erilaisista oikomismenetelmistä, ja törmäsin Inman Aligner -hoitomuotoon. Tässä hoitomuodossa saisi tuloksia huippunopeasti (jopa 4-16 viikossa) ja olin täysin myyty ajatukselle. Vielä se, että kojeet saisi otettua irti halutessaan kuulosti liian hyvältä ollakseen totta. Toinen hoitomuoto, joka kiinnosti, oli Six Month Smiles. Tämä vastaa eniten perinteistä kiinteillä raudoilla tapahtuvaa oikomista, mutta braketit (kiinnikkeet) ovat vaaleita, joten ne eivät näy niin paljoa. Tässä nimensä mukaisesti saadaan tuloksia noin 6-8 kuukaudessa, mikä on joka tapauksessa nopeampaa kuin perinteisillä telaketjuilla.

Löytämieni blogipostauksien kautta päädyin ottamaan yhteyttä Smile Designiin (Itä-Pasilan hammaslääkärit, http://www.smiledesign.fi), joka sijaitsee Pasilassa. Syyt, joiden kautta päädyin valitsemaan heidät, olivat ne, että olin lukenut useita positiivisia palautteita kyseisestä paikasta ja erityisesti Kaj Karlssonista, joka on toinen Smile Designissa työskentelevistä hammaslääkäreistä. Myös sijainti oli minulle sopiva, sillä pääsisin hyvin bussilla paikan päälle. Varasin siis ajan konsultaatioon, joka oli 9.6.

Konsultaatiokäynti ei kestänyt kauaa, muistaakseni noin 20 minuuttia. Kysyin heti, olisiko minulla mahdollista käyttää Inman Aligner -kiskoja, mutta suureksi pettymyksekseni vastaus oli ei. Hampaideni virheasennot olivat liian suuret Inmanilla oiottavaksi, joten vaihtoehdoiksi minun tapauksessani jäivät Six Month Smiles ja Invisalign. Invisalign on lähes näkymätön muovikalvo, joka asetetaan hampaisiin. Hoitoajat olivat molemmissa melko samaa luokkaa, mutta jälkimmäinen olisi kustannuksiltaan hieman kalliimpi. Päädyin valitsemaan Six Month Smilesin itselleni, eli vaaleat, kiinteät raudat. Suuri yllätys itselleni oli se, että raudat jouduttaisiin laittamaan sekä ylös että alas. Olin henkisesti varautunut vain ylärivin oikomiseen. Tälle löytyi luonnollinen selitys: jos ylähampaat oiotaan uuteen kaareen, täytyy alakaaren täsmätä uuteen yläriviin. Tilaa hampaiden levitykselle tehtäisiin joko hampaiden poistolla tai hiomalla, siitä ei ollut vielä täyttä varmuutta.

Hammaslääkäri varmisti vielä pariinkin otteeseen, haluanko lähteä projektiin ja mietin silloin, että jos nyt sanon, että "mietin vielä hetken", niin koko homma jää tekemättä. Sanoin "kyllä" ja asia oli päätetty. Kaj otti hampaistani muotit rautojen teettämistä varten (maistuu muuten aika pahalle se muottiaine) ja varasimme ajan rautojen laitolle. Uuden elämäni ensimmäinen päivä tulisi olemaan 5.8, jolloin raudat istutettaisiin suuhuni. Olin koko loppupäivän outo hymy kasvoillani - olin vihdoinkin tehnyt sen suuren päätöksen, jota olin empinyt pitkään! Asian pallotteluun on ollut monia syitä, suurimpana raha. Nyt tulin siihen tulokseen, että kerran se vain kirpaisee ja en sijoita tässä ensisijaisesti ulkonäkööni, vaan itsetuntooni. Se, jos mikä on tämän investoinnin arvoinen! Jes!

Tästä se matka alkaa, päätöksestä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti